Een financieel plan opmaken?

Een financieel plan opmaken?

07/09/2020 - 12:19

Om na te gaan of jouw onderneming financieel haalbaar is, is het noodzakelijk om een financieel plan op te maken. Daarin bereken je op basis van je vaste en variabele kosten welke omzet je zou moeten draaien om uit die kosten te geraken. Tot slot bekijken we de haalbaarheid voor jouw onderneming. Maar hoe begin je hieraan zonder veel voorkennis?

Je financieel plan zelf maken

Tegenwoordig zijn er verschillende mogelijkheden online om zelf aan de slag te gaan om een financieel plan op te maken. Gratis of tegen een kleine kost.

Als dit je eerste financieel plan is en/of je hebt weinig kennis omtrent deze moeilijke materie, dan is het niet makkelijk om zonder hulp aan een financieel plan te beginnen.

Je kan alle informatie opzoeken en je hierin verdiepen, maar dit kost veel tijd en energie. Dan ben je nog niet zeker dat je alles juist hebt toegepast en ingevuld.

Termen als je omzetprognose berekenen en je doodpuntomzet (break-even point) bepalen zijn niet zo eenvoudig als sommige instanties doen uitschijnen.

Een omzetprognose is...een voorspelling van hoeveel omzet je gaat maken. Dit hangt af van het aantal klanten en de vraag naar jouw product of dienst.

Bij een break-even analyse wordt berekend welke omzet je onderneming moet halen alvorens ze winstgevend wordt. Met andere woorden, vanaf welke omzet zijn al je kosten (variabele en vaste) gedekt. Deze omzet wordt de break-even omzet (of doodpuntomzet) genoemd. Voor een starter is het heel belangrijk deze break-even omzet te kennen. Indien deze omzet immers niet gehaald wordt, is de onderneming verlieslatend. Indien deze omzet overschreden wordt, is er winst.

Twijfel je aan de financiële haalbaarheid van je idee. Spreek erover met een expert.

Hoe pak je dit best aan?

Je doodpuntomzet bepalen is één, daarnaast is het belangrijk te onderzoeken of die omzet zowel intern als extern haalbaar is. Wil je zeker zijn dat je alles correct toepast? Schakel een coach-expert in en onderzoek het samen. Want hoe beter je je opstart voorbereidt, hoe meer kans op duurzaam slagen!

Laat je begeleiden door de juiste personen

Hoe bepaal je je verkoopprijs? Wat is je verwachte omzet? Hoeveel zijn je vaste en je variabele kosten? Wat is je marge?

WISL voorziet een opleiding "Maak je financieel plan" waarin we heel praktisch en in begrijpbare taal te werk gaan. Hier legt WISL - Expert en zaakvoerder Mario Verhulst je het belang van een financieel plan uit. Wat er allemaal in hoort te staan. En hoe je je financieel plan als werkinstrument moet gebruiken. Deze opleiding komt in aanmerking voor de KMO-portefeuille (30% Korting)

Mario: "Ik ben niet de persoon van grote, moeilijke woorden. Ik wroet mee om de juiste resultaten te behalen."

Wat komt allemaal aan bod?

  • Kosten: Welke kosten denk je te maken? Het doel is om zo snel mogelijk break-even te draaien: het punt waarop je inkomsten even hoog zijn als je kosten. Daarna kun je doorgroeien en winst boeken.
  • Inkomsten: wat zijn je geschatte inkomsten?
  • Cash flow: Welke factoren hebben allemaal een invloed op uw inkomsten en uitgaven?
  • Financiële middelen: hoeveel geld heb je nodig om je onderneming op te starten? Breng je eigen middelen in of heb je een lening nodig?
  • Inzichten verkrijgen in het financiële luik van je onderneming
  • Je financieel plan gebruiken als werkinstrument

We gaan je cijfers concreet maken en op papier zetten.

Tijdens de opleidingsdag (theorie met praktijk) gaan we je financieel plan opmaken. Daarna is er nog een terugkoppelmoment met de opleider om je plan te finaliseren. Nadien kan je deelnemen in een ondernemerswerkgroep waar je maandelijks je vragen kan stellen en bespreken.