Leo Bormans over geluk

11/02/2020 - 08:27

Op het ‘Congres Positieve Psychologie - Dynamiek in Relaties’ in Nederland was het na 3 sprekers en 2 workshops de beurt aan Leo Bormans, een Vlaming, ambassadeur van Geluk Hoop en Liefde, schrijver en inspirator. ‘Save the best for last’ is hier echt wel op zijn plaats.

Leo Bormans over geluk Leo Bormans over geluk Leo Bormans over geluk Leo Bormans over geluk
Tekst: Anja Claes

Leo Bormans zijn eerste gebaar was de wijsvinger op de mond en maakte zo de zaal muisstil.

Stilte, ........ Stilte is kwaliteitsvolle aandacht

Wat maakt ons nog echt gelukkig?

Leo's taal is duidelijk. Hij maakt duidelijk hoe beschamend wij als westerlingen geloven dat we ongelukkig zijn. Ja, we zijn ongelukkig door het onrealistische beeld dat ons wordt ingeprent door de media, door onszelf, door de hoge eisen waar we dienen aan te voldoen alvorens te kunnen zeggen dat we ‘gelukkig’ zijn. Terwijl we in een staat van luxe leven, met gigantisch veel keuzemogelijkheden waardoor we verdrinken en niet meer weten wat we eigenlijk willen, wat ons echt nog gelukkig maakt.

We draaien zo hard mee in de malle molen van het streven naar ‘meer’, ‘groter’, ‘sneller’, ‘perfectie’…. het is nooit genoeg.

Wanneer is het genoeg?

Geluk is achterhaald. Er zijn meer wegen naar geluk. De definitie van geluk bevat positiviteit en negativiteit. Voor ieder heeft dit een andere invulling.

Geluk is meetbaar, en geluk is zeker maakbaar.

2 woorden om gelukkig te zijn: Anderen & Mensen

Er is niet veel nodig om gelukkig te zijn. Leo Bormans benoemt het met twee woorden: anderen en mensen
Dit zijn de twee ingrediënten van geluk. Wat doen wij, westerlingen? Wij streven naar: eigen & dingen.

Wij zijn zo hard bezig met ons eigen, met ons eigen geluk, vergelijken ons met anderen, maar zijn niet bezig met anderen. Neen, we laten ons gek maken door promoties en kortingen om nog meer dingen aan te schaffen die ons gelukkig zouden kunnen maken.

Nochtans dat de kans zeer klein is dat je op je sterfbed trots zal zijn op die chique auto, of die laatste nieuwe smartphone die je hebt kunnen aanschaffen.

In de meest beroerste omstandigheden kom je de meeste hoopvolle mensen tegen.

Mensen die vechten tegen kanker, mensen die hun kinderen verliezen, die mensen hoor je zeggen: ‘nu weet ik wat belangrijk is in het leven’. Waarom wachten wij tot er verschrikkelijke dingen in ons leven gebeuren voor we dit beseffen?

Leo Bormans laat ook Qasim aan het woord, een Afghaanse vluchteling en daarna Saitoti Kitasho, een Masai krijger uit Serengeti.
Menig mensen in de zaal houden het niet droog. De verhalen zijn aangrijpend, confronterend. Je kan niet zappen, niet vluchten, het is de harde werkelijkheid vlak voor je neus.

Het viel me zo op dat deze heren, wat er ook gebeurde, eigenaarschap behouden van hun verhaal.
Hoop, hoop was de enige zekerheid die ze mee hadden op hun reis naar geluk en liefde.

Een gevoel van schaamte overvalt me.
Hoe erg is het met ons gesteld, weten wij wel wat geluk is? Weet jij waar je gelukkig van wordt?
Het gevoel van dankbaarheid dat ik al zeer vaak uit naar het leven dat ik mag leiden, wordt nog zo veel groter.

2 Belangrijke vragen die Leo Bormans ons stelt:

‘Wat ga jij anders doen?’, waren een van zijn laatste woorden.
‘Leef jij jouw waarden?’, een vraag die blijft nazinderen.

De boodschap van de Masai krijger: ‘In onze stammen laten we ieder nadenken over zijn leven, we laten ieder dromen en gaan tijdens ons leven op zoek naar opportuniteiten om onze droom mogelijk te maken. Soms lukt, vaak niet, maar we blijven dromen. Jullie, westerlingen, hebben zoveel opportuniteiten en zijn vergeten te dromen of geven jullie droom gewoon op.’

Geluk gaat niet over individueel geluk

Het gaat over veerkracht, problemen herkennen en er mee om gaan.
Het gaat over samen zijn. Er is geen enkele rede niet te investeren in kwaliteit van het leven en geluk van mensen.

Niet: ‘ik hou van je’, maar: ‘ik draag zorg voor je’.

Tot slot:

Nadien hadden we de gelegenheid om nog even een gesprek aan te gaan met Leo Bormans. Hij zei ons: ‘Weet dat je dit ook weer zal vergeten, dat je niets zal veranderen, want na enkele weken draai je weer mee in de malle molen van onze maatschappij. Dat is niet abnormaal.’

Na enkele weken draai je weer mee in de malle molen van onze maatschappij. Dat is niet abnormaal.’ - Leo Bormans

Wel, wij zouden heel graag toch het tegendeel bewijzen. Al is het maar met een kleine stap, in eigen verantwoordelijkheid.
Vandaar ook deze blog. Al is er maar één iemand die hierdoor een kleine stap zet tot verandering, of die tot een inzicht komt dat haar/hem gelukkiger maakt.

‘ Er is geen nadeel aan optimisme!’
‘ Er is geen nadeel aan enthousiasme!


‘Geloof niet wat je ogen vertellen. Alles wat ze je laten zien zijn beperkingen. Kijk met je hart, ontdek wat je al weet en je zal zien hoe je moet vliegen.’

Anja Claes en Annelies Decuyper