Dagopleiding: Motiverende Gespreksvoering

Met motiverende gespreksvoering zorg je ervoor dat je gesprekspartner zelf de motivatie vindt om veranderingen in te zetten. Het erkent het recht om beslissingen te nemen over het eigen leven, ook als die anders zijn dan de hulpverlener hoopt.

Dagopleiding: Motiverende GespreksvoeringDagopleiding: Motiverende GespreksvoeringDagopleiding: Motiverende GespreksvoeringDagopleiding: Motiverende GespreksvoeringDagopleiding: Motiverende Gespreksvoering

Motiverende Gespreksvoering

Een heel geschikte gesprekstechniek voor leidinggevenden, coaches en mensen in de gezondheidszorg.

Soms kan Motiverende Gespreksvoering haar nut bewijzen in een voortraject. Stel dat je iemand coacht en dat jullie samen tot de ontdekking komen dat er sprake is van een angststoornis of een depressie. Een doorverwijzing naar een gespecialiseerde behandeling is dan op zijn plaats. Maar voor sommige coachees is dit een grote stap. Op zo’n moment kan Motiverende Gespreksvoering prima dienen als voortraject. Samen met je coachee onderzoek je of en wanneer hij klaar is voor de vervolgstap.

Dagopleiding

Wat krijg je te zien tijdens de opleiding MOTIVERENDE GESPREKSVOERING

 • Inleiding
  1. Wat is motiverende gespreksvoering
  2. Ambivalentie als sleutelbegrip
  3. Belang van intrinsieke motivatie
  4. Behoudstaal versus verandertaal
 • Basiswaarden
  1. Aangaan van een samenwerking
  2. Aanvaarding versus goedkeuring
  3. Het perspectief van de ander
  4. Autonomie aan de basis van gedrag en keuzes
 • Gesprekstechnieken
  1. Vraagstelling
  2. Reflecterend luisteren
  3. Bevestigen
  4. Structuur in het gesprek
 • Processen
  1. Aangaan van een engagement
  2. Focus op het doel
  3. Uitnodigen van verandertaal
  4. Plannen van de stappen in het proces

WAT IS MOTIVERENDE GESPREKSVOERING

Motiverende gespreksvoering is een op samenwerking doelgerichte gespreksstijl die iemands eigen motivatie en bereidheid tot verandering versterkt, door het ontlokken en verkennen van iemands redenen om te veranderen, in een sfeer van acceptatie en compassie

Met motiverende gespreksvoering zorg je ervoor dat je gesprekspartner zelf de motivatie vindt om veranderingen in te zetten. Het erkent het recht om beslissingen te nemen over het eigen leven, ook als die anders zijn dan de hulpverlener hoopt.

We zijn vaak geneigd om de ander te gaan ‘repareren’, en willen dan overtuigen, oordelen, oplossen, analyseren, confronteren, doceren, etc. Helaas werkt dit meestal averechts. Wanneer dit gebeurt vanuit intrinsieke motivatie, is de slaagkans het grootst.Je bent misschien expert, maar gaat niet oordelen, terechtwijzen, voorschrijven, adviseren of overtuigen. Je gaat wel begeleiden naar het gewenste doel van de cliënt.

Je vertrekt, als coach, vanuit een gidsende stijl. Er wordt een middenweg bewandeld tussen een sturende stijl (adviseren, aansturen, leidinggeven) en een volgende stijl (luisteren, aansluiten, ruimte geven). Bij gidsen wisselen ‘volgen’ en ‘leiden’ elkaar voortdurend af. Je laat dát deel van de coachee, dat wil en kan veranderen aan het woord, net zo lang tot de coachee het zelf gaat geloven en in actie komt.

MG is zacht op de relatie (warm, empathisch) en hard op de inhoud (met focus op belangrijke zaken). Kortom: de houding is vriendelijk, maar het gesprek gaat wel over de dingen die er werkelijk toe doen.

Heb je interesse in deze opleiding? Schrijf je dan nu in

Praktisch:

24 februari 2021

Beperkt aantal plaatsen te Tielt van 10u tot 17u, je kan deze opleiding ook online bijwonen

We bezorgen je de link om online mee te volgen als je bent ingeschreven.

of

26 maart 2021

Beperkt aantal plaatsen te Aalst van 10u tot 17u, je kan deze opleiding ook online bijwonen


250 euro (ex BTW) voor deze opleiding,

met inbegrip van:

 • water, koffie
 • een syllabus
 • alle didactische materiaal

Deze opleiding komt voor subsidie met KMO-portefeuille in aanmerking