· 

Wislaar Hans (Legal advice) aan het woord

Hallo allemaal, 

 

Mijn naam is Hans Goorden en ik zit bij de WISL-club sinds enkele maanden. Eerst nog even de kat uit de boom gekeken en ergens deze zomer dan lid geworden. Binnen WISL sta ik ook bij de experts, je kunt mijn zonnig aangezicht bezichtigen bij het overzicht. Dan weet je meteen wat ik kan.

Wat doe je in het dagelijks leven?

Met een juridische achtergrond maar met weinig zitvlees werd ik geen advocaat maar bedrijfsjurist.

 

Boeiend, in een maritieme omgeving. Ik leerde veel bij een spin-off van Decloedt (baggerwerken), onder meer over internationale contracten, maritieme verzekeringen en onderhandelen. Ze vroegen me of ik ook iets met QHSE wilde doen, want we moesten allemaal een opleiding “ISO 9001” volgen.

 

QHSE staat voor Quality, Health, Safety and Environment. ISO 9001 is de meest gangbare norm voor kwaliteit. Daar weet ik nu alles over. 

 

Het opperhoofd van QHSE ontdekte dat ik dit allemaal interessant vond, binnen het jaar was ik lid van het QHSE-team, en mocht ik, na een opleiding tot auditor bij Amelior (waar ik ook de basiscursus ISO 9001 had gevolgd), de interne audits binnen het hoofdkantoor doen, en ook in de andere kantoren, vooral in het Verenigd Koninkrijk. Ik hielp bij de externe audits, die we ieder jaar moesten laten doen. 

Dit was echt een interessante periode. Vervolgens  4 jaar heel het kwaliteits-, milieu- én meteen ook maar het veiligheids-, gezondheids-, en welzijnssysteem binnen een bedrijf opgezet, ook in de maritieme sector.

 

Ik schreef er de Algemene Voorwaarden en hun contracten, hielp ze met rechtszaken, verzekeringen en verzekeringsclaims.

 

Tussendoor hielp ik een paar cosmeticabedrijven met het behalen van het ISO 22716-certificaat. Dat lijkt een beetje op ISO 9001 voor kwaliteit, maar dan iets specifieker. Mooi werk en vaak gratis shampoo.

 

Uitgebreide ervaring als jurist & QHSE-expert

Ik ben momenteel aan het kijken om een juridisch spreekuur binnen WISL te voorzien, waar je vragen hierover kan stellen. Heb je hiervoor interesse? Laat het me gerust weten.

 

Via onze blog "We Share" zal ik regelmatig een juridisch onderwerp bespreken. In dit bericht zal ik het nog even kort over de "Algemene juridische voorwaarden" hebben. 

Algemene juridische voorwaarden bij een overeenkomst/contract

Iedere keer als je een opdracht aanneemt (of iets verkoopt, een Pretzel bijvoorbeeld), ga je een “overeenkomst” aan. Da’s eigenlijk een contract, maar lang niet altijd op papier.

 

Als je een pint bestelt, zit je niet echt op een contract van 100 bladzijden te wachten. Mondeling gaat meestal perfect in die gevallen (behalve wanneer je een heel vat bestelt, dan wordt het iets serieuzer).

 

Werk je aan een opdracht zoals coaching, dan wil je al iets vaker iets op papier zetten. Meestal een A4-tje met enkele belangrijke zaken die je met je opdrachtgever afgesproken hebt. Zoals je tarief en wanneer betalen...

 

Tip: Maak een standaard met "algemene voorwaarden" die je kan gebruiken voor al je opdrachten

Soms is het lastig om iedere keer alles opnieuw op papier te zetten. Je wil eigenlijk alleen met een soort bestelbon werken of met een enkele mail met ontvangstbevestiging. Allemaal perfect mogelijk. E-mails worden tegenwoordig perfect geaccepteerd door de rechtbanken, als bewijsmiddel. Ik weet het, want ik kom af en toe in rechtbanken!

 

Dan is het makkelijk een standaard te hebben dat je kunt gebruiken voor al je opdrachten. Op je bestelbon of in je mail staan dan de details (levertijd, afspraken rond meetings bij coaching), en in je algemene voorwaarden de zaken die je altijd vast zou willen leggen. 

 

Je bestelbon of mail noemen we de “bijzondere voorwaarden” (de details) en de standaard noemen we de “algemene voorwaarden”.

 

 

 

Tot de volgende! Hasta Pronto!

Hans Goorden

Binnen WISL

  • Juridisch expert, QHSE (Quality, Health & Safety, Environment) expert

 

Buiten WISL

  • Zaakvoerder Goorden en Glibert
  • Zaakvoerder Straight 4 Consultancy

hans-goorden@hotmail.com

www.theisoguide.com

 

0494 824986

“Legal Eagle"