· 

Hoe jouw bedrijf aantrekkelijk maken voor werknemers?

Werkbaar werk wordt steeds belangrijker. We moeten met zijn allen langer blijven werken, maar hoe kan je als werkgever er ook voor zorgen dat je werknemers ook in jouw bedrijf aan de slag blijven?

 

Langdurige ziekte, arbeidsongeschiktheid, moeilijkheden combinatie werk-privé, iedere organisatie komt er mee in aanraking. Hoe zorg je ervoor dat het werk in jouw bedrijf werkbaar blijft voor iedereen?

Maak werk van werkbaar werk

Sinds augustus 2015 weten we dat de wettelijke pensioenleeftijd in 2025 en 2030 telkens met een jaar zal worden verhoogd, tot respectievelijk 66 en 67 jaar. Om die bittere pil wat makkelijker te doen slikken, werd meteen wel beloofd dat nieuwe initiatieven onze jobs ‘werkbaarder’ zouden maken.

 

In 2004 al benadrukten werkgevers en vakbonden via de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV) dat “langer werken maar kan lukken als dat haalbaar is voor de mensen en als de jobs voldoende kwaliteitsvol zijn”.

 

Werkbaar werk houdt in dat je er niet overspannen, ziek of overdreven gestrest van wordt. Bovendien is het boeiend en motiverend, biedt het voldoende leerkansen en is er sprake van een evenwichtige werk-privébalans. Kortom, werkplezier is dé sleutel om fluitend de pensioengerechtigde leeftijd te halen.

 

Werkgevers die werk maken van een aangename werkplek kunnen rekenen op gedreven, competente en productieve medewerkers. Ook kunnen ze hun personeel langer houden en scoren ze beter op het vlak van absenteïsme.

 

Werkplezier moet de sleutel worden om fluitend de pensioengerechtigde leeftijd te halen.

Bij de recentste meting, in 2016, vond nog amper 51 procent van de Vlaamse werknemers zijn job echt werkbaar. 

Het baarde de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV) vooral zorgen dat ruim één op de drie werknemers duidelijke werkstressklachten had. De Vlaamse sociale partners kondigden dan ook meteen een nieuw actieplan aan.

 

De meest in het oog springende nieuwigheid was de lancering van de zogenaamde werkbaarheidscheque: sinds 7 mei 2019 kunnen alle werkgevers uit de profitsector een subsidie van maximum 10.000 euro aanvragen om intern de werkbaarheid te scannen en vervolgens onder professionele begeleiding een actieplan op maat uit te werken.

 

Ook bij WISL kan je voor een gratis werkbaarheidsscan terecht. De scan brengt eventuele knelpunten in kaart en bestaat onder meer uit een werknemersbevraging met een focus op zaken als stress, work-life balance, motivatie en leermogelijkheden. 


4 kenmerken van tevreden werknemers

Waarom zou je bedrijf meer gelukkige werknemers willen? Het antwoord is: tevreden werknemers presteren beter.

Het is wetenschappelijk aangetoond dat gelukkige mensen, productiever, creatiever en stressbestendiger zijn. Dat betekent voor het bedrijf: betere resultaten. 

 

We sommen 4 kenmerken van tevreden werknemers voor je op:

 

1. Streven naar goede service

De tevredenheid van je medewerker, is erg bepalend voor de beleving van je klant. Tevreden werknemers willen graag hun best doen voor je klanten om ze goede service te verlenen. Dit ervaart je klant als positief, wat bijdraagt aan het imago van het bedrijf. Een klant zal eerder terugkeren of bijvoorbeeld een positieve review achterlaten. 

 

 2. Persoonlijke ontwikkeling

Tevreden werknemers doen meer wat er van hen wordt verwacht en tonen initiatief. Ze zijn bereid om meer te doen dan er van ze wordt verwacht. Ook zijn ze kritisch naar zichzelf en streven naar persoonlijke ontwikkeling. 

 

 

3. Energiek en gezond

Tevreden medewerkers zijn minder vaak ziek en zetten zich in voor hun werkgever en collega’s. Ze voelen zich thuis op de werkvloer waardoor er een prettige werksfeer ontstaat. Daarnaast zijn ze bereid om collega’s te helpen.

 

4. Trots

Trotse medewerkers vinden hun werk leuk en maken reclame voor hun werkgever, bijvoorbeeld via social media of vertellen enthousiast over hun werk aan vrienden en familie. Ze zijn bereid om zich extra in te zetten om bij te dragen aan het succes van de organisatie, zonder dat dat van hun wordt gevraagd. Ze voelen zich betrokken bij het bedrijf en bij het succes van de organisatie.  

Werkbaar werk is van belang voor werknemers, ondernemers én organisaties. Wie werkbaar werk heeft, heeft meer plezier in het werk, leert meer, blijft langer werken en is minder vaak ziek.

Inspirerende websites:

 

 • http://werkbaarwerk.be/werkbaarwerk : handige tools en voorbeelden om te kijken hoe je werkbaar werk kan bevorderen in jouw bedrijf
 • http://www.talentontwikkelaar.be/: nuttige tips, adviezen, sjablonen en voorbeelden over:
  • werkbaar werk in je organisatie,
  • hoe medewerkers langer en met goesting aan het werk houden,
  • werving, selectie en onthaal van medewerkers,
  • competentieontwikkeling op de werkvloer,
  • diversiteit in het bedrijf,
  • organisatievernieuwing,
 • http://www.werkopmaat.belgie.be/nl (website van beleidscel - Kris Peeters)
 • Bron: vacature.com